Publicatie: Chinese vrachttrein laat Rotterdam links liggen
De vrachttrein uit China laat Rotterdam links liggen. ,,De haven reageert arrogant op nieuwe ontwikkelingen.”
Het was een historische gebeurtenis; donderdagavond 23 juli 2015 reed de allereerste containertrein uit China de Rotterdamse haven binnen. De reis waar een schip een dikke maand over doet, was nu in twee weken afgelegd. Drie jaar later is het ambitieuze, Chinese spoorprogramma uitgegroeid tot een vrachtstroom van betekenis. Alleen komen de meeste treinen uit Azië niet verder dan Duitsland. Rotterdam staat niet meer in het spoorboek.
De grootste haven van Europa loopt daardoor vracht mis. Nog belangrijker is dat ze de aansluiting mist op de nieuwste ontwikkeling, zegt Karl Gheysen. De Vlaming bouwde mee aan het spoornetwerk in Kazachstan, een belangrijk traject in de treinverbinding tussen Azië en Europa. Gisteren was hij in Tilburg spreker op het congres De Nieuwe Zijderoute van Nieuwsblad Transport.
Het aantal treinen dat uit China naar Europa komt is gestegen naar 24 per dag. Ze brengen vooral elektronica. De Chinese overheid heeft de Nieuwe Zijderoute opgezet om de industrie in het midden van de Volksrepubliek te ontsluiten. Vaak gaat het om fabrieken die de staat eigenhandig heeft verhuisd uit de overbevolkte kust naar het binnenland.
Route
De meeste containers moeten nu eenmaal naar Midden-Europa
De meeste vrachttreinen rijden via Polen naar Hamburg en Duisburg. In die laatste stad kunnen ze de toestroom van treincontainers niet meer aan. De verwachting is dat nu andere Duitse steden en ook Wenen, Boedapest en Istanboel uitgroeien tot Zijderouteknooppunten. Rotterdam niet.
,,De meeste containers moeten nu eenmaal naar Midden-Europa”, zegt Leon Willems van het Havenbedrijf Rotterdam. ,,Dan heeft het geen zin om door te rijden naar Rotterdam om ze dan weer terug naar Duitsland te brengen.”
Helemaal afgesneden van het treinnetwerk is Rotterdam volgens hem niet, want wekelijks stoppen vier Chinese treinen in Tilburg. ,,Die kunnen containers bij zich hebben voor de Britse eilanden en de Verenigde Staten. Die komen met een binnenvaartschip of vrachtwagen naar Rotterdam. En ook per trein.”
Het aantal treincontainers uit China staat niet in verhouding tot de hoeveelheid dat per schip naar Europa komt, zegt hij. Schattingen hebben het over 1 tot 4 procent. ,,Op een trein staan 40 containers, op een groot schip staan er 10.000. Scheepvaart is bovendien zo goedkoop dat we de trein meer als een concurrent beschouwen voor de luchtvaart.” Het Havenbedrijf Rotterdam zegt ook twijfels te hebben bij de business case, omdat de Chinese staat er veel geld op toelegt.
Arrogantie
Het belang van een goede spoorverbinding groeit
De Rotterdamse houding is arrogant, vindt directeur Rob Brekelmans van logistiek dienstverlener New Silk Way Logistics. ,,Ze moeten wakker worden.”
Zelfs al gaat het maar om klein deel van alle transport, zegt Gheysen, de Nieuwe Zijderoute verandert het logistieke landschap. Hij is tegenwoordig directeur generaal van de vereniging van havenondernemingen APZI in Zeebrugge en deze zeehaven heeft wel een treinverbinding met China. Autofabrikant Volvo maakt er gebruik van.
,,De toegangspoort tot Europa verschuift, waardoor zeehavens zich meer moeten focussen op hun achterdeur. Het belang van een goede spoorverbinding groeit.’’
Recente reacties